divendres, 2 de març de 2012

Trobada Club de Lectura

Una vegada més les components del club de lectura de professores de l'institut ens vàrem reunir per parlar de la novel·la Purga, de Sofi Oksanen.

Tothom la va qualificar de molt bona novel·la, tot i que hi ha algun punt argumental, algunes coincidències, certs comportaments que "grinyolen" una mica, però també és cert que l'autora, els personatges pertanyen a un cultura ben diferent a la nostra i prou desconeguda per a nosaltres i potser per això no interpretem bé algunes reaccions o situacions.

I aquest va ser un dels punts que vàrem comentar, com els sentiments, les obsessions... són iguals a tot arreu, sigui quin sigui l'indret geogràfic on has nascut o viscut i sigui quina sigui la llengua que parlis. I per això tot i les diferències culturals, sociopolítiques i econòmiques veiem que l'amor, les relacions maternofilials, la frustració, la marginació, l'explotació d'altres éssers humans són presents en totes les cultures, s'expressen de manera igual i per això el lector les copsa fàcilment.

Gràcies al llibre hem descobert la història contemporània d'Estònia, de les moltes invasions que ha sofert, especialment al segle XX i com aquest fet ha atiat un sentiment independentista molt fort que per sort l'ha preservat de desaparèixer i ha ajudat a mantenir viva la llengua.

Una novel·la dura, amb protagonistes que els ha tocat viure situacions límit, amb un final obert que deixa entreveure o així ho vàrem voler veure les lectores del club un bri d'esperança...

22/02/12

Eugènia Martí